Noni: az egészséget adó gyümölcs

A noni a Csendes-óceán szigetvilágban őshonos ’Morinda Citrifolia’ gyümölcse. Az általában kicsi, négyszögletes és bokorszerű növénynek nem csak a termését, egyéb részeit, mint gyökerét, leveleit is felhasználták a hagyományos orvoslásban.

A polinéz szigetek őslakói a noni leveleiből főzetet készítettek, melyet láz csillapítására fogyasztottak, de például a leveleket külsőleg is használták: sebkezelésre.

Az éretlen gyümölcsöt (levét sóval keverve) mély sebekre, valamint csonttörésekre kötözték. Az érett gyümölcsöt enyhébb bőrápolóként, horzsolások és harapások/csípések esetén tapaszként használták.

A noni juice tradicionálisan fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és közérzetjavító hatásokat tulajdonítottak.

Hawaii szigetén olyan elismert egészségjavító gyógynövénynek tartják a nonit, hogy a hagyományos és modern orvoslásban egyaránt alkalmazzák a kezelések során!

Miért értékes számunkra a noni?

Az 1990-es évektől zajló átfogó noni-kutatások rávilágítottak a gyümölcs igazi értékeire. Többek között:

 • Francia kutatók úgy találták, hogy a noni fájdalomcsillapító hatása a morfium közel 70%-ának is megfelelhet.eletetadogyumolcs
 • Amerikai kutatók figyeltek fel arra, hogy a noni a szervezet hormonháztartására pozitív hatással van, hiszen a kortizol („stresszhormon”) termelését serkenteni képes.
 • Anne Hiruzami vizsgálatai azt igazolták, hogy a noni képes aktivizálni az immunsejteket. Dr. Hiruzami arra a következtetésre jutott, hogy a gyümölcs több mint 100 bioaktív hatóanyaga szinergikusan felerősíti és kiegészíti egymást.
 • A noni különleges összetevőiként a xeronint, proxeronint, scopoletint azonosították. Kattintson és tudja meg, miért különlegesek ezek az anyagok >>>
 • Felfedezték azt is, hogy a noni képes serkenteni a szervezetben szinte mindenhol jelen lévő nitrogén-oxid előállítását. A nitrogén-oxid jelentőségéről röviden annyit, hogy még az immunrendszer sejtjei is felhasználhatják, de például köztudott, hogy képes ellazítani az ereket, segítve a vérnyomás normalizálását.
 • A Hawaii Egyetem kutató szerint azáltal, hogy a noni hatására fokozódhat a nitrogén-oxid termelődése, az óriás ölősejtek (makrográfok) aktivizálódnak, akár háromszoros munkát is képesek lehetnek elvégezni.

A noni kutatásoknak ezzel még közel sincs vége, sőt! Csupán az elmúlt bő egy évtized alatt sikerült azonosítani vitaminokat, ásványi anyagokat, 23 különböző fitokemikáliát, 18 aminosavat!

Hogyan hat a noni?

 • Nem közvetlenül, hanem közvetve.
 • Az öngyógyító rendszerünket szabályozza.
 • Adaptogén hatású, támogatja szervezetünk általános egészségét, hangulatjavító hatású.
 • Egyedül a noniban található extrém mértékű proxeronin (A noni előtt a proxeronin legjobb forrásának az ananászt tartották – Az ananásznál akár 800-szor több proxeronint is ki lehet mutatni a noniban!) amely egy növényi alkaloida.
 • A proxeroninból a szervezet a különösen értékes xeronint állítja elő, mely minden fehérjénkhez képes kötődni, ezáltal a fehérje szerkezetét és működését helyreállítani.